Blog

CNIS 2015

Ponència CNIS 2015

Han sentit parlar del “elevator speach”?, doncs em toca a mi fer-ho ara perquè anem en menys temps de descompte. La ròtula que justifica la nostra presència avui aquí amb Audifilm és justament l’ajuntament de Riudarenes. L’Ajuntament de Riudarenes és un dels ajuntaments de menys de 5000 habitants que a Catalunya han acceptat el repte de fer un canvi, una “gestió del canvi” que els permetés abandonar hàbits d’addicció al paper, per adoptar hàbits que els permetessin ser electrònics. Aquest ha estat un projecte que, com molt bé ha dit el Víctor, ha estat patrocinat pel Consorci Administració Oberta de Catalunya, i que la Diputació de Girona ha capitanejat amb molta força.

El nostre lema és, ho tenen escrit pertot arreu,: a allò que és complex s’hi arriba per vies fàcils. Nosaltres vam fer al https://buisitools.com/wp-content/uploads/2016/08/IMG-20160302-WA0037-2.jpgseu moment un plantejament que els hi vaig a resumir de forma molt ràpida i que poden veure en el dibuix:

A ningú se li passaria pel cap construir un edifici, per molt bonic i tecnològicament perfecte que fos un projecte, en un terreny amb desnivells, arbustos, pedres, perquè seria una mica suïcida, doncs bé, la veritat és que en el sector públics això es fa, és a dir, es construeixen projectes electrònics, sobre territori, sobre terreny, sobre ajuntaments, que estan plens d’ensopegades i obstacles.

El mètode de treball és la prèvia de tot això. Això és el que a Catalunya e-SET ha convertit en menys de tres anys, en ajuntaments 100% electrònics. Ajuntaments als quals normalment no se’ls para atenció perquè són petitons, i es pensa que en ajuntaments grans aquests projectes tenen més cabuda.

Però la qüestió és que s’ha fet, s’ha fet bé, i Riuraderenes ho ha pogut explicar durant aquesta ponència, per la qual cosa jo no em vaig a allargar molt més. Però sí que els vaig a dir, servit a títol de reflexió: la tecnologia és vital per tenir administració electrònica (ja que sinó no podríem parlar d’ella) però això s’assenta sobre persones, persones que han d’utilitzar-la, i persones que estan en ajuntaments en els quals el paper és el seu dia a dia. Aquesta transformació no només es fa posant una eina, per magnífica que aquesta sigui. Es fa atenent a la gent, canviant primer aquests hàbits, que després van a fer possible que aquesta administració electrònica entri pel ulls, sigui una il·lusió, i per tant sigui assequible. Això converteix un terreny abrupte en un terreny pla i amb espai per construir.

Aquest edifici és el mateix que el del primer dibuix, però aquí no s’esquerda cap estructura, aquí els fonaments estan ben assentats, el terreny s’ha netejat, s’ha posat en ordre, s’han suavitzat els pendents, i per tant els nous hàbits han conduït al fet que l’eina finalment triomfi. Perquè a més aquest hauria de ser un camí sense tornada, és a dir, no és suficient amb estrenar eina, estrenem model, estrenem instruccions, i en cinc mesos, en un any, en un any i mig, tornem on estàvem, que és  coexistint l’eina tecnològica amb el paper.

Aquest és un congrés eminentment tecnològic, així que la reflexió està servida si accepten el repte: plantegin-se, que el canvi d’hàbits, l’atendre primer aquest procés que tampoc és tan llarg ni tan difícil, és la manera de triomfar després amb la tecnologia.

Parlàvem abans de començar, amb els quatre companys que els han explicat les experiències dels seus ajuntaments, i els vaig preguntar:

– Quants de vosaltres heu fet la gestió del canvi prèvia als vostres ajuntaments ?.

Curiós: 2 de 2.

Però la pregunta final que els vaig fer va ser:

– Ho haguéssiu fet ara diferent ?

i la resposta va ser: SI

(ponència : Genesys i3, la solució clau de Audifilm per a la transformació digital, present en municipis de 317 a 332.067 habitants. Estratègies, models de referència i gobernanza)

Intervenen:

Emili Gironès – Director Comercial de Audifilm.
Joaquim Mestres – Director d’Operacions de Audifilm.
Elisabeth Udina – Directora Gerent de Buisi Tools.
Ricardo Bernabéu – Cap Departament Administració Electrònica de l’Ajuntament d’Alacant.
Ascen Moro – Responsable Unitat Gestió del Coneixement i Qualitat de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.
Pep Budí – Responsable de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Cambrils.
Víctor Manuel Duc – Responsable d’Administració Electrònica de l’Ajuntament de Riudarenes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *