Blog

Primer l’ou o la gallina?

Va ser primer l’ou o la gallina ? Algú ho ha esbrinat?  Jo no ho sé del cert. Però ho intueixo. He pogut observar que l’ordre dels factors de vegades, sí altera el producte. Els qui hem muntat els mobles d’Ikea, ho podem certificar!, o segueixes les instruccions en l’ordre en què han estat pensades, o pots acabar dormint en una llitera sense potes.
Per tant, sigui primer l’ou (THE EGG), o bé ho sigui la gallina, ens quedem amb que per aconseguir un bon resultat cal fer les coses per l’ordre que toca, i nosaltres triem  THE EGG per començar.

Any 2000

Tornant a la llitera d’Ikea. Som-hi. Muntem-la!. Primer acceptarem que el manual conté les indicacions precises per assegurar-nos el resultat, i a continuació, no sense abans aparèixer la temptació de tirar pel dret -que tots som molt espavilats! – ens decidim a seguir-lo al peu de la lletra. Tot seguit posem totes les peces per ordre, i en un gran exercici de disciplina i paciència comencem a seguir els passos que ens indica el fulletó.
I … eureka ! tenim la llitera muntada i no ens sobra cap cargol. Inevitable doncs que ens sentim satisfets de com n’ha sigut de fàcil fer allò que semblava tant difícil.

El secret? Que algú va planificar perfectament quina era la forma en què havíem de treballar en el muntatge manual per assegurar-nos el camí més fàcil i garantir-nos el resultat.

I si la llitera l’haguessim de muntar entre tres persones? Què faríem amb el manual?

Any 2013

Ara suposem que Ikea ja no ven els seus mobles amb full d’instruccions,  perquè s’ha modernitzat i ara  us proporciona un ordinador-robot sofisticadíssim que, si l’utilitzeu bé, us  muntarà la punyetera llitera tot solet. Alerta però !, el robot dóna per fet que vosaltres primer li haureu posat les peces per l’ordre en què han d’anar muntades!
Ai carai… com que ningú no ha pensat quin sistema utilitzar per col·locar les peces, les poseu com millor sabeu, i el robot va per feina. Probablement acabareu jugant al tetris amb l’ordinador i la llitera acabarà tenint la forma d’una escultura d’Oteiza ( que per altra banda no estaria malament)

L’entrebanc? Ningú ha planificat què fer abans d’utilitzar el robot-ordinador. 

Si haguessim tingut un sistema per organitzar les peces hauria sigut útil tenir el robot? El robot ens hauria fet més fàcil i lleugera la feina?

La reflexió

Us heu preguntat mai com funciona l’organització on treballeu?  Sou conscients que formem part d’un procés i que no estem sols dins l’organització?
Heu planificat mai el model de treball que utilitzeu? Tota l’organització utilitza el mateix?
Us proposo que mireu el vostre company a l’empresa, i observeu si la  manera en què fa el seu treball afecta la vostra feina. Si treballessiu de la mateixa manera us facilitaria les coses ? milloraria el resultat final del què feu com a organització?

L’OU (L’EGG) ÉS EL PRIMER:

EL PRIMER ÉS PLANIFICAR UN SISTEMA DE TREBALL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *